Semifreddo z mandolatom
SESTAVINE
- 90 g sladkorja
- 70 g rumenjakov
- 25 g vode
- 40 g mandolata
- 25 g temne čokolade
- 250 g tekoče sveže smetane ZA GANACHE
- 100 g lešnikove čokolade
- 75 ml sveže smetane
Z nožem na drobno sesekljamo mandolat in temno čokolado.
V posodo z debelejšim dnom najprej stresemo sladkor, nato dodamo vodo in segrevamo na nizkem ognju ter mešamo, da se sladkor stopi.
Ko nastane sirup in začne vreti, vanj potopimo živilski termometer in počakamo, da temperatura doseže 121 °C.
Ko sirup doseže temperaturo 115 °C, v posodo damo rumenjake in jih začnemo stepati z električnim stepalnikom; ko sirup doseže temperaturo 121 °C, ga zelo počasi prilivamo v posodo, v kateri stepamo, ter nadaljujemo s stepanjem, dokler se bela in penasta zmes ne ohladi.
Dodamo mandolat in temno čokolado, ki smo ju pred tem nasekljali. Vse sestavine nato dobro premešamo.
Stepemo dobro ohlajeno sladko smetano ter jo po žlicah dodajamo k osnovni zmesi z jajci in sladkorjem in nežno mešamo od zgoraj navzdol.
Štiri obročke za pripravo sladic položimo na papir za peko in jih s papirjem za peko obložimo tudi na notranji strani, nato pa jih napolnimo do roba.
Površino pogladimo in sladico postavimo v zamrzovalnik vsaj čez noč.