POLNJENE BLAZINICE Z BLITVO, PINJOLAMI IN ROZINAMI
SESTAVINE
- 460 g listnatega testa
- 700 g blitve
- 20 g pinjol 30 g rozine
- 150 g sira Scamorza, dimljena
- 10 ml ekstra deviškega oljčnega olja
- 1 strok česna Fina sol po okusu
- ZA PREMAZ
- 1 jajce
-
Rozine namočimo v posodici z vodo, nato pod tekočo vodo operemo blitvo in odstranimo peclje.
Blitvo kuhamo 5 minut v slani vodi. V ponvi na srednje močnem ognju v ponvi s premazom proti sprijemanju popražimo pinjole in občasno premešamo, da se ne prismodijo. Ko so zlato popražene, jih damo v posodico in prihranimo za pozneje.
Nato v ponvi s premazom proti sprijemanju popražimo cel strok česna, odcedimo blitvo in jo dodamo v ponev, kjer naj se duši približno 6 minut.
Odstranimo česnov strok, ugasnemo ogenj in odcedimo blitvo. Pustimo, da se ohladi in jo nato na drobno nasekljamo.
Dimljeni sir Scamorza narežemo na rezine in odcedimo namočene rozine. Nato odvijemo oba lista listnatega testa in ju z ostrim nožem razdelimo na 4 enake dele.
Na 4 pravokotnike položimo po 2 rezini dimljenega sira, nato dodamo blitvo, popražene pinjole in odcejene rozine: nekaj centimetrov testa od roba pustimo prostega.
Beljak ločimo od jajca, ki ga bomo uporabili za premaz, in z beljakom premažemo robove listnatega testa brez. Na pravokotnike s polnilom položimo preostale pravokotnike iz listnatega testa, da prekrijemo blazinice ter površino nežno prepikamo. Z nazobčanim nožem obrežemo robove.
Nato vse blazinice položimo na pekač, obložen s papirjem za peko, in jih po površini premažemo s stepenim rumenjakom. V pečici, predhodno segreti na 180 °C, pečemo približno 25 minut oziroma da blazinice postanejo zlato rjave barve (v ventilacijski pečici pri temperaturi 160 °C približno 15–20 minut). Ko so blazinice pečene, jih nekoliko ohladimo, preden jih postrežemo