Solata s 5 vrstami žit z rdečim rižem
SESTAVINE
- 300 g 5 vrst žit in rdečega riža
- 100 g mlade špinače
- 30 g pinjol
- 40 g rozin
- 5 sardin v olju
- 3 žlice ekstra deviškega olivnega olja
- sol po okusu
Rozine sultanine namočimo v mlačno vodo za 15 minut, nato jih odcedimo. V kozici zavremo slano vodo in žita z rdečim rižem kuhamo 10 minut. Medtem v ponvi s premazom proti sprijemanju na kratko popražimo pinjole. V drugi ponvi segrejemo 2 žlici ekstra deviškega olivnega olja skupaj s sardinami in mešamo tako dolgo, da se sardine povsem razpustijo. Dodamo očiščeno mlado špinačo in dušimo pokrito 5 minut, nato dodamo rozine in vse skupaj premešamo. Odcedimo 5 vrst žit z rdečim rižem, jih dodamo v ponev in premešamo. Glede na letni čas postrežemo toplo ali hladno solato.