Zelenjavna pita
SESTAVINE
- Skutno testo
- 1 kg poljubne narezane zelenjave (čebula, bučke, korenje, por, paprika …)
- 150 g kuhanega pršuta
- 150 g kisle smetane
- 50 ml smetane za kuhanje
- 150 g naribanega sira
- Zelenjavni nadev
- 1 kg poljubne narezane zelenjave (čebula, bučke, korenje, por, paprika …)
- 150 g kuhanega pršuta
- 150 g kisle smetane
- 50 ml smetane za kuhanje
- 150 g naribanega sira
- 2 jajci
- sol
Priprava skutnega testa:
Maslo vmešamo med moko in dodamo skuto. Zgnetemo v testo. Testo zavijemo v folijo in postavimo v hladilnik za 30 minut.
Priprava zelenjavnega nadeva:
Narezano zelenjavo posolimo in prepražimo na olju in čebuli. Posebej zmešamo preliv iz kisle smetane, jajc, smetane za kuhanje in naribanega sira.
Skutno testo razvaljamo med dvema plastema folije za živila ter z njim obložimo dno in obod posode. Testo na več mestih prebodemo z vilicami. Na testo položimo rezine kuhanega pršuta in prepraženo zelenjavo. Prelijemo s pripravljenim prelivom. Pečemo pri 200 °C 35–40 minut.