Seadas
SESTAVINE
- 90 g drobnega pšeničnega zdroba
- 280 g ovčjega sira PECORINO SARDO DOP
- 85 ml vode
- 2 žlici limonine lupinice
- 150 g moke tipa 500
- 60 g svinjske masti
- ščep morske soli
- pomarančni med
V posodo damo moko in zdrob. Dodamo svinjsko mast, malo vode in ščep soli. S konicami prstov zamesimo testo.
Na pomokani delovni površini naredimo kepo testa in jo pokrijemo s folijo. Damo v hladilnik in pustimo počivati vsaj 20 minut. Dodamo skodelico ovčjega sira pekorino Sardo DOP, naribamo lupinico limone in premešamo. Še enkrat pomokamo delovno površino.
Testo vzamemo iz hladilnika in jo pregnetemo. Testo razvaljamo v obliki pravokotnika, pri tem pazimo, da ni ne pretanko ne predebelo. Nato v sredino testa damo tri žlice ovčjega sira pekorino, v katerega smo predhodno vmešali lupinico limone.
En del testa primemo na robu in ga prekrijemo do drugega roba, da bo viden kupček sira. To je zelo pomembno, kajti treba je odstraniti odvečni zrak. Z modelčkom za piškote ali sladice vtisnemo obliko. Modelček odstranimo in po potrebi stisnemo robove.
Seadas položimo na krožnik s pšeničnim zdrobom. V ponvi segrejemo olje za cvrtje in jih posamezno ocvremo sebadas. Vsako seadas dvignemo z žlico, pri tem smo pozorni na brizganje in olje ter z njim prelivamo zgornji del. Na površini morajo nastati mehurčki. Iz olja jih vzamemo, ko so lepo zlato rjave. Prelijemo jih z medom ali potresemo z naribano lupinico limone ali pomaranče. V nekaterih restavracijah na Sardiniji jih posujejo tudi s sladkorjem v prahu.