Polnjeni lignji
SESTAVINE
- SESTAVINE
- 500 g lignjev
- 40 g belega vina
- 1 strok česna
- 5 g peteršilja
- Ekstra deviško oljčno olje po okusu
- ZA NADEV
- 100 g kruhove sredice
- 6 sardel v olju
- 1 jajce
- 30 g sira Parmigiano Reggiano DOP
- 40 g belega vina
- 1 strok česna
- 5 g peteršilja
- Fino mleta sol po okusu
- Črni poper po okusu
- Ekstra deviško oljčno olje po okusu
Lignje operemo pod tekočo vodo. Za kratek čas jih postavimo na stran in začnemo pripravo drugih sestavin. Kruh zrežemo na kocke, nato sesekljamo peteršilj, ki ga bomo uporabili dvakrat. V ponvi segrejemo olje, dodamo česnov strok in fileje sardel ter jih razpustimo na nizkem ognju. Dodamo še sesekljane lovke in dušimo 2–3 minute. Nato česen odstranimo iz ponve in dodamo kruhovo sredico. Počakamo nekaj minut, nato pa dodamo olje in z lopatko ali žlico zmečkamo kruhove kocke, da bodo dobro vsrkale omako. Ko se bodo kocke dodobra prepojile s tekočino, vse sestavine stresemo v posodo in počakamo, da se ohladijo. Nato dodamo nariban Parmigiano Reggiano, sesekljan peteršilj, rahlo razžvrkljano jajce, sol in poper. Z rokami premešamo, da se vse sestavine dobro povežejo, nato pa zmes prenesemo v dresirno vrečko.
Lignje, ki smo jih postavili na stran, napolnimo z zmesjo, pri tem pa pazimo, da smo kakšen centimeter roba pustili prost. Ko so vsi lignji napolnjeni, jim združimo robove in jih zapremo z zobotrebci.
V ponvi segrejemo malo olja in dodamo strok česna, nato vanjo položimo polnjene lignje in na močnem ognju pečemo kakšno minuto, da zakrknejo. Nato prilijemo belo vino in takoj, ko alkohol izpari, dodamo ščep soli in pokrijemo s pokrovko. Na srednje močnem ognju kuhamo približno 5–6 minut, nato ogenj ugasnemo in dodamo sesekljan peteršilj.