Gratinirani njoki z omako
SESTAVINE
- Sestavine za gratinirane njoke z omako:
- 250 g njokov
- 250 ml pasiranih paradižnikov
- 30-40 g dimljene pancete v kockah
- 1/3 čajne žličke dimljene sladke paprike v prahu
- 1 strok česna
- 1 zravnana čajna žlička sladkorja
- sol in poper po okusu
- Sestavine za rikotine blazinice:
- 150 gramov rikote
- 30 ml sladke smetane
- 2 žlici naribanega svežega parmezana Grana Padano DOP
- ščepec soli in belega popra
Njoke skuhamo v soljenem kropu.
V ponev dodamo panceto in jo na srednjem ognju pražimo, da postane hrustljava.
Takrat dodamo česen, da zadiši in zalijemo s paradižnikom. Dodamo sladkor, sladko dimljeno papriko v prahu, poper in po potrebi dosolimo. Preden dosolimo preverimo, če omaka ni že sama po sebi dovolj slana, saj vsebuje kar nekaj pancete.
Omako kuhamo nekaj minut, nato pa ji vmešamo njoke in vse skupaj pretresemo na pekač.
Rikoto zmešamo z ostalimi sestavinami za blazinice in na vrh njokov v omaki dodajamo kupčke, ki se bodo zapekli v pečici.
Pekač položimo v segreto pečico na 200 stopinj za 10-15 minut.
gvaghsvAHGVahgvhgaVGHAvhgAVGHSVahgsvHAGVSHGAvshg
Pripravila Ana Žontar Kristanc iz #Aninakuhinja.