Čokoladni šarkelj
SESTAVINE
- 300 g moke tipa 500
- 200 g temne čokolade ali čokolade po okusu
- 200 g sladkorja
- 185 g sončničnega olja
- 260 g jajc (približno 4 jajca, segreta na sobno temperaturo)
- 80 g polnomastnega mleka, ogretega na sobno temperaturo
- 8 g pecilnega praška
- 1 strok vanilije
- 1 ščepec fino mlete soli
- Lešniki po okusu
Za pripravo čokoladnega šarklja najprej z nožem nasekljamo čokolado, jo raztopimo nad paro ali v mikrovalovni pečici in pustimo, da se povsem ohladi. Jajca skupaj z vaniljinim strokom damo v posodo kuhinjskega robota in jih stepemo z metlico (ali uporabimo skledo in mešalnik),
nato dodamo sladkor in vse skupaj stepamo. Ko zmes postane rahla, med mešanjem prilijemo olje in že ohlajeno čokolado.
Zdaj presejemo suhe sestavine in jih z žlico počasi dodajamo zmesi. Ko se suhe sestavine povežejo z mokrimi, dodamo ščepec soli
in začnemo počasi prilivati mleko, da dobimo gladko in homogeno zmes. Model za šarkelj premera 25,5 cm premažemo z maslom in vanj vlijemo zmes.
Model postavimo na spodnjo rešetko v pečico, ki smo jo predhodno segreli na 180 °C, in pečemo 55–60 minut. Za preizkus, ali je šarkelj pečen, uporabimo zobotrebec. Ko je šarkelj pečen, ga pustimo v modelu, da se nekoliko ohladi, nato ga odstranimo iz modela in pustimo na rešetki, da se ohladi do konca. Po želji ga lahko posujemo z drobljenimi lešniki. Čokoladni šarkelj je pripravljen, da se posladkate z njim!