Sicilijanski kanoli
SESTAVINE
- 250 g moke tipa 500
- 1 žlička kakava v prahu brez sladkorja
- 50 g sladkorja
- 30 g svinjske masti
- 1 stepeno jajce (polovico ga uporabimo za testo, polovico pa za zapiranje kanolov)
- 1 kozarček ruma (približno 60 g)
- žlička belega vinskega kisa
- cimet v prahu
- 1 vrečka vanilinega sladkorja
- 30 g soli
- olje za cvrtje
- Za nadev:
- 800 g rikote
- 300 g sladkorja
- 120 g čokoladnih kapljic
- sladkor v prahu
- drobljena pistacija
Rikoto damo v posodo, dodamo sladkor in zmeljemo s paličnim mešalnikom, da nastane gladka, kremasta zmes brez grudic. Dodamo čokoladne kapljice. Premešamo in postavimo v hladilnik za najmanj 4 do 5 ur.
Za testo, z metlico za stepanje zmešamo svinjsko mast, vanilin sladkor, cimet, sol in sladkor, da nastane penasta zmes. Dodamo jajce in nadaljujemo z mešanjem, da se vse sestavine dobro povežejo.
Nato primešamo presejano moko s kakavom. Dodajamo jo postopoma, izmenjaje z vinskim kisom in rumom, dokler ne porabimo vseh sestavin in ne nastane čvrsto in gnetljivo testo, ki mu po potrebi dodamo malo moke. Testo zavijemo v prozorno folijo in vsaj za eno uro postavimo v hladilnik.
Po eni uri ga razdelimo na 3 ali 4 dele. S strojčkom za izdelavo testenin ga na tanko razvaljamo na debelino 2 do 3 mm.
Testo med valjanjem večkrat prepognemo, pri tem pa dodajamo moko, tako da nastane čvrsta zmes, ki se ne lepi več.
Razrežemo ga na kvadrate velikosti približno 10 x 10 cm.
Na sredino vsakega kvadrata položimo kovinski tulec, testo premažemo s preostankom stepenega jajca in ga ovijemo okrog tulca, tako da spojimo drugi konec testa s tistim, ki smo ga premazali z jajcem ter kanol zatisnemo.
Na ta način pripravimo vse testene cevke za naše sicilijanske kanole. Postavimo jih v hladilnik za najmanj 1 uro.
V globoki kozici segrejemo olje za cvrtje in v njem ocvremo po en kanol. Zadošča približno 1 minuta, pri čemer moramo cevko nekajkrat obrniti. Kanol takoj priplava na površje in postane mehurčkast. Odcedimo ga na papirnati brisači in takoj odstranimo tulec. Če čakamo predolgo, tulca ne bomo morali več odstraniti.
Kanole pustimo, da se ohladijo.
Ko so ohlajeni, jih nadevamo s kremo iz rikote in čokoladnih kapljic. Najprej napolnimo eno stran, nato drugo.
Nazadnje kremo na koncih kanolov posujemo z drobljenimi pistacijami. Kanole potresemo s sladkorjem v prahu in postrežemo.