Solata z bučo in granatnim jabolkom
SESTAVINE
- 500 g očiščene buče
- mešana solata po okusu
- zrna polovice granatnega jabolka
- 10–12 glavic brstičnega ohrovta
- 1 žlica makovih semen
- 1/2 žličke cimeta
- 1/2 žličke pekoče paprike
- sol
- poper
- ekstra deviško oljčno olje
- Za preliv:
- 1 žlica medu
- 2 žlici soka granatnega jabolka
- 1 žlička balzamičnega kisa
- 1–2 žlički limoninega soka
- ekstra deviško oljčno olje
Zmešamo cimet, pekočo papriko, makova semena in ščepec črnega popra.
Narežemo bučo na rezine, debele približno 1 cm, in jih položimo na pekač, tako da se ne prekrivajo preveč. Začinimo s ščepcem soli in kancem olja ter potresemo z začimbno mešanico.
Pekač pokrijemo z aluminijasto folijo in bučo pečemo v ogreti pečici pri temperaturi 200ͦC 20–25 minut. Buča mora postati mehka.
Medtem ko se buča peče, očistimo in narežemo solato in brstični ohrovt. Predvsem brstični ohrovt moramo narezati zelo na tanko.
Pripravimo preliv, tako da vse sestavine zmešamo v skodelici. Med mešanjem počasi dolivamo olje. Nastati mora ne pregosta emulzija. Poskusimo in po potrebi dodamo še nekaj kapljic limoninega soka.
Ko je buča pečena, jo vzamemo iz pečice in nekoliko ohladimo.
Damo jo na krožnik skupaj s solato in brstičnim ohrovtom. Dodamo preliv in dobro premešamo. Potresemo z zrni granatnega jabolka.