Vratovina v vinski omaki s korenjem, polento in s karameliziranim koromačem
SESTAVINE
- 600 g goveje vratovine
- žlica moke
- 2 šalotki
- 1 korenček
- 2 dl merlota
- 2 lovorjeva lista
- 1 goveja jušna kocka
- 200 g koruzne moke za polento
- 1 l vode
- žlica masla
- pest naribanega parmezana
- sol
- poper
- 1 koromač
- žlica medu
- sok polovice pomaranče
Vratovino narežemo na večje kocke in jo povaljamo v moki. Popečemo na olju in odstranimo iz ponve. V drugi ponvi na olju prepražimo na četrtine narezano šalotko in na kolobarje narezano korenje. Dodamo pol decilitra vina in deglaziramo ponev. Nato dodamo popečeno meso, prilijemo preostalo vino, lovorjeva lista in jušno osnovo, da pokrije meso. Kuhamo na nizkem ognju 2–3 ure, dokler meso ni mehko. Posodo lahko damo tudi v pečico in tam kuhamo na 160 stopinjah 3 ure. Za polento zavremo soljeno vodo in vanjo dodamo koruzno moko. Počasi kuhamo 30 minut in vmes večkrat premešamo. Ko je polenta skuhana, jo popramo, dodamo maslo in parmezan. Koromač narežemo na tanke rezine in ga popečemo v ponvi z obeh strani. Solimo in popramo. Dolijemo pomarančni sok in med ter počakamo, da se omaka zreducira in koromač karamelizira. Ko je govedina skuhana, omako precedimo in jo reduciramo do želene gostote. Na polento položimo kose mesa, polijemo z reducirano omako, dodamo koromač in po želji potresemo z naribanim parmezanom.