Rezanci s škampi
SESTAVINE
- 320 g rezancev
- 12 škampov
- 12 češnjevih paradižnikov
- 1 neolupljen česen
- ½ kozarca belega vina
- peteršilj
- ekstra deviško olivno olje
- fina sol
- limonina lupina
- dimljen losos za dekoracijo
Škampe najprej odmrznemo, nato pa jih z ostrim nožem zarežemo od glave do repa, pri čemer pazimo, da rep ostane cel. Zavremo vodo za testenine. Z zobotrebcem ali nožem odstranimo črno nitko v sredini trupa. Češnjeve paradižnike prerežemo na pol. V ponev vlijemo olje in dodamo en ali dva stroka neolupljenega česna. Škampe položimo na stran z zarezo. Pražimo približno eno minuto na vsaki strani. Nato dodamo vino in pustimo, da izhlapi. Dodamo češnjeve paradižnike in pustimo, da se navzamejo okusa. Škampe poberemo iz ponve in jih položimo v skledo ter pokrijemo s folijo ali krožnikom. Testenine stresemo v slano vrelo vodo in jih skuhamo zelo na zob. Odcedimo jih in stresemo v ponev s češnjevimi paradižniki, da se skuhajo do konca, pri čemer dodamo zajemalko vode, v kateri so se prej kuhale testenine. Ko so rezanci kuhani, ponovno stresemo škampe v ponev. Dodamo z rokami natrgan peteršilj in kapljico olja. Za okras dodamo nekaj dimljenega lososa in potresemo z naribano limonino lupinico. Jed postrežemo še vročo.