Škampi v omaki z zeleno salso
SESTAVINE
- 800 g argentinskih kozic (z oklepi)
- manjši por
- manjši korenček
- žlička paradižnikovega koncentrata
- 1 dl renskega rizlinga
- 2 dl zelenjavne osnove
- pol žličke mletega čilija
- 20 g masla
- strok česna
- šop peteršilja
- žlička kaper
- šop bazilike
- sok polovice limone
- 4 žlice olivnega olja
- sol
- beli poper
- kruh
Kozice najprej olupimo in očistimo (odstranimo črno črto na hrbtu). V kozico damo žlico olivnega olja ter na njem prepražimo oklepe in glave kozic. Por narežemo na kolobarje, korenček narežemo na večje kose. Popražimo skupaj z oklepi. Ko se zelenjava začne karamelizirati, dodamo žličko paradižnikovega koncentrata in pražimo dobro minuto. Dodamo vino in kuhamo dobre tri minute, dokler vino ne izhlapi. Zalijemo z zelenjavno osnovo in počasi kuhamo pol ure. Po pol ure omako precedimo v ponev in jo začnemo reducirati na večjem ognju. Reduciramo toliko časa, da omaka postane skoraj gostote sirupa (se zmanjša za polovico). Dodamo čili in poskusimo – po potrebi solimo in popramo. Soli nismo dodali prej zaradi slanosti samih kozic, pri reduciranju pa bi omaka lahko postala preslana. Omako odstavimo in ji počasi dodajamo maslo ter mešamo. Mora biti gladka, svetleča in gosta. Za zeleno salso zelo na drobno nasekljamo strok česna, peteršilj, baziliko in kapre. Dodamo limonin sok in olivno olje ter solimo in popramo. Kozice popečemo na ponvi – na vsaki strani približno tri minute, da se obarvajo rožnato. Solimo. Najprej na krožnik postrežemo omako, nanjo položimo kozice, pokapljamo s salso in postrežemo ob svežem kruhu.
Recept je pripravila Anja Fir.