Pistacijev namaz
SESTAVINE
- 120 g očiščenih pistacij
- 140 g sladkorja v prahu
- vrečka vaniljevega sladkorja
- ščep soli
- 60 ml sončničnega olja
- 60 ml vode
Očiščene pistacije prelijemo z vročo vodo in pustimo, da se namakajo 10 minut, nato pa odstranimo temno kožico in jih posušimo. Pistacije dajmo v mešalnik in jih pulzirajmo, dokler ne dobimo sijoče in mastne mase. To lahko traja od 5 do 10 minut, odvisno od tega, kako mehke in sveže so pistacije. Maso pomešajmo s sladkorjem v prahu, z vaniljevim sladkorjem in s soljo ter mešajmo. Počasi dodajajmo olje, nato pa ustavimo mešalnik. V tej fazi bo masa še vedno rahlo tekoča, a se bo kmalu strdila, tako da lahko oblikujemo kroglice, če želimo tak desert. Po želji dodajmo žlico vode, če želimo redkejši namaz. Namaz prenesimo iz mešalnika v steklen kozarec s čvrstim pokrovom. Ta namaz hranimo pri sobni temperaturi do enega tedna, za daljše shranjevanje pa ga postavimo v hladilnik ali zamrzovalnik.