Kaneloni s trgano govedino in cvetačnim pirejem
SESTAVINE
- 400 g telečjega bočnika
- rdeča čebula
- korenje
- 2 dl modre frankinje
- pol goveje jušne kocke
- sol, poper
- 2 lovorjeva lista
- moka
- pločevinka (400 g) pelatov
- 2 dl vode
- 300 g cvetače
- žlica masla
- 2 žlici smetane za kuhanje
- 4 listi za lazanjo
Telečji bočnik solimo in popramo z obeh strani, nato pa ga pomokamo. Na olju ga popečemo na obeh straneh, da se rjavo zapeče. Vzamemo iz posode. V posodo dodamo nasekljano čebulo in korenje ter na nizki temperaturi pražimo pet minut. Zalijemo z vinom in prekuhamo, da alkohol izhlapi. Dodamo jušno kocko in pelate ter podušimo dobre dve minuti. V omako dodamo meso, pokrijemo s pokrovko in kuhamo na nizkem ognju dve uri ali pa damo v pečico in kuhamo na 130 stopinjah dobri dve uri in pol, dokler meso ne razpade. Ko je meso pečeno, ga vzamemo iz posode in damo na krožnik, da se malce ohladi, nato pa ga nastrgamo. Omako precedimo, dobro iztisnemo vse sokove in jo malce reduciramo. Testenine za lazanjo minuto kuhamo v vreli vodi, da se zmehčajo. Na začetek testenin nadevamo trgano meso in zavijemo v kanelon. V pekač najprej vlijemo par žlic omake, da pokrijejo dno. V pekač naložimo torteline in jih prelijemo z omako. Pečemo v pečici na 180 stopinjah 20 minut. Med tem časom pripravimo cvetačni pire; cvetačo položimo v slan krop in kuhamo, da se zmehča. Odcedimo, dodamo sol, poper, česen v prahu, maslo in smetano ter s paličnim mešalnikom zmiksamo skupaj v gladek pire. Na krožnik nadevamo pire, nanj položimo kanelone, prelijemo z omako, posujemo s peteršiljem in postrežemo.
Recept je pripravila Anja Fir.