Pavlova s poširano hruško
SESTAVINE
- 150 g beljakov (približno štiri jajca)
- 300 g sladkorja
- žlička vinskega kisa
- žlička škroba
- 250 ml sladke smetane
- 1 vaniljev sladkor
- [ZA POŠIRANJE]: 3 dl penine
- [ZA POŠIRANJE]: 1 dl vode
- [ZA POŠIRANJE]: 2 hruški
- [ZA POŠIRANJE]: 50 g sladkorja
- [ZA POŠIRANJE]: pol žličke cimeta
- [GEL]: 50 g sladkorja
- [GEL]: 2 dl penine
- [GEL]: žlička škroba
- [GEL]: cimet
Beljake v mešalniku stepemo do trdih vrhov. Postopoma med mešanjem začnemo dodajati sladkor. Ko je ves sladkor dobro vmešan, dodamo še kis in škrob. Meringo razporedimo po peki papirju in pečemo 1 uro na 130 stopinjah. Po eni uri pečico ugasnemo, pavlovo pa pustimo v njej, dokler se ne ohladi. Hruške olupimo in jih položimo v tekočino za poširanje ter zavremo. Kuhamo 20 minut, dokler se hruške ne zmehčajo. Za gel damo v kozico sladkor, penino in zavremo. V kozarčku zmešamo škrob z dvema žlicama hladne vode. Nato dodamo v penino in med vretjem mešamo, dokler se ne zgosti. Smetano in vaniljev sladkor stepemo skupaj. Pavlovo po vrhu malce razbijemo, po njej razporedimo smetano in hruške ter prelijemo z gelom.
Recept je pripravila Anja Fir.