Cheesecake brioš z jagodami
SESTAVINE
- 7 g kvasa
- 50 g sladkorja
- 2 jajci
- 1 rumenjak
- 180 g mleka
- 100 g masla, sobne temperature
- 430 g moke
- 6 g soli
- 200 g jagod
- 1 dcl rumenega muškata
- 1 žlica sladkorja
- [NADEV] 100 g kremnega sira
- [NADEV] 100 g jagodnega jogurta
- [NADEV] 1 jajce
- [NADEV] 1 žlica sladkorja
- [NADEV] pol žličke naribane limonine lupinice
Najprej pripravimo kvasni nastavek; v mlačno mleko damo kvas in sladkor, premešamo in počakamo 5 minut. V nastavek dodamo razžvrkljani jajci in rumenjak, premešamo in dodamo vso moko in sol. Zamesimo v grobo testo, ki je še dokaj lepljivo in počasi, drugo za drugo dodajamo na kocke narezano maslo in gnetemo, da se maslo poveže s testom. To lahko traja tudi do 10 minut. Ko je vse maslo vgneteno v testo, testo pa je gladko in mehko, ga damo v naoljeno posodo in pokrijemo s plastično folijo. Testo naj vzhaja na toplem dobri dve uri oziroma dokler se ne podvoji. Ko je testo vzhajano, ga razrežemo na 8 kosov in iz njih oblikujemo kroglice, ki naj vzhajajo še 30 minut. Med tem časom pripravimo nadev: v posodi zmešamo kremni sir, jogurt, jajce, sladkor in limono. Ko so kroglice vzhajane, s prsti na sredini naredimo luknjico, v katero damo nadev, in zapremo. Premažemo z jajcem in pečemo na 200 stopinj Celzija 20 minut, dokler brioši niso zlato zapečeni. Jagode narežemo na kockice, jim dodamo sladkor in muškat ter maceriramo 30 minut. Ko so brioši pečeni, na vrh nadevamo jagode in posujemo s sladkorjem v prahu.
Recept je pripravila Anja Fir.