Velikonočni sladek kruh
SESTAVINE
- 450 g moke za domače pecivo
- 150 g zmehčanega masla
- 125 ml mleka (3,2 % m. m.)
- 50 g kondenziranega mleka
- 50 ml vode
- 2 jajci
- 4 g suhega pivskega kvasa
- Ščep soli
- 100 g rozin (ali čokoladnih kapljic po želji)
- Jajce za premaz
- Jajca
V skledo stojnega mešalnika presejte moko (če stojnega mešalnika nimate, lahko mesite ročno). Dodajte suhi kvas (ali 12 g svežega kvasa) ter počasi prilijte mleko in vodo. Mešajte na srednji hitrosti, nato dodajte kondenzirano mleko. Dodajte jajci in nadaljujte z gnetenjem. Postopoma vmešajte ščepec soli in maslo, narezano na kose. Počakajte, da se maslo vmeša, preden dodate naslednji kos. Gnetite, dokler testo ne postane gladko in se začne ločevati od stranic sklede, vmes pa se bodo na mešalnem kavlju oblikovali vozli. Iz testa oblikujte kroglo, jo položite v skledo, pokrijte s folijo za živila in pustite na toplem, da vzhaja, dokler ne podvoji svoje prostornine (to običajno traja okoli 2 uri). Medtem namočite rozine v vodi. Ko je testo vzhajano, ga previdno pregnetite, odcedite rozine in jih vmešajte v testo (po želji jih lahko nadomestite s čokoladnimi kapljicami). Testo razdelite na tri enake dele in iz vsakega oblikujte dolgo štruco. Štruce prepletite v kito in na začetek položite jajce. Površino prepletene kite premažite s stepenim jajcem in pecite v predhodno ogreti pečici: 180 °C (statika) ali 160 °C (ventilator) za približno 30–40 minut, dokler kruh ni zlato rjav in pečen v notranjosti. Pečen kruh ohladite na rešetki, nato pa ga postrezite.