Velikonočna lazanja
SESTAVINE
- 2 žlici masla
- 2 žlici moke
- 8 dl mleka
- sol
- poper
- muškatni orešek
- 1 žlica delikatesnega hrena
- 1 šalotka
- 2 stroka česna
- 1 žlica oljčnega olja
- 200 g špinače
- 150 g rikote
- sol
- poper
- muškatni orešek
- 0,5 žličke limonine lupinice
- 300 g velikonočne šunke
- 200 g svežih testenin za lazanjo
- 50 g naribane mocarele
Najprej skuhamo bešamel. V ponvi razpustimo maslo in na njem prepražimo moko. Postopoma dodajamo mleko in vsakič dobro premešamo, da v omaki ni grudic. Na koncu solimo, popramo in dodamo malce muškatnega oreška ter hren. Šalotko in česen drobno sesekljamo. Prepražimo ju na olju. Ko posteklenita, dodamo špinačo in jo prepražimo, da uvene. V posodi zmešamo rikoto in ohlajeno špinačo. Začinimo s soljo, poprom, muškatnim oreškom in limonino lupinico. Šunko narežemo na tanke rezine. Po dnu pekača razporedimo malo bešamela, čez položimo liste testenin, nato dodamo tretjino rikote s špinačo. Na vrh položimo rezine šunke in prelijemo z bešamelom. Ponovimo še dvakrat, da porabimo vso rikoto s špinačo. Na zadnji sloj testenin namažemo samo bešamel in posujemo s sirom. Lazanjo pečemo v pečici pri 180 °C približno 35 minut.
Recept je pripravila Anja Fir, objavljen je bil na portalu dobertek.com.