PAMETNI NAKUP

Renski rizling

slovenski izdelek

4,29
za l 5,72 €

Poreklo

Vinorodna dežela Benečija (Veneto) se razprostira na severovzhodu Italije in meji na severu z Avstrijo, na jugu z deželo Emilija – Romanja, na zahodu z deželama Trentino in Lombardija ter na vzhodu s Furlanijo – Julijsko krajino in Jadranskim morjem. Dežela je nekoč veljala za masovno pridelovalko vin, danes pa se je z zmanjšanimi izpleni in tehnologijo spremenila v zibelko izrednih kakovostnih vin. Od severnih Dolomitov apnenčasti teren preide v bogatejšo ravninsko zemljo in se zaključi z lagunsko obalo Jadranskega morja. V sami sredini dežele so tla vulkanskega porekla. Peneče vino, ki ga pridelujejo v tej deželi in ima svetovni sloves, je prosecco. Pridelujejo ga iz sorte glera, in sicer po metodi charmat (drugo vrenje poteka v nerjavečih tankih). Med bolj znanimi vini sta tudi soave ter smarone della valpolicella. Bele sorte, ki so med glavnimi, so glera (prosecco), garganega, trebbiano, chardonnay, sauvignon, beli pinot, traminec, rdeče pa corvina, merlot, cabarnet franc, cabarnet sauvignon, rondinella, rabosa, negrara, marzemino.

Izgled

Vino je zlatorumene barve z zelenimi odtenki. Vonj ponuja sadne in cvetne arome, predvsem vinogradniško breskev, marelico, tropske sadeže ter belo vrtnico in lipov cvet. V ustih je sveže; bogata kislina je v harmoniji z drugimi sestavinami pa tudi z ostankom nepovretega sladkorja.

Stopnja alkohola

13% vol.

Temperatura postrežbe

10-12°C

Hrana

Jedi, pripravljene iz račjega in gosjega mesa (lahko tudi na pikanten način), z dodatkom pečene gomoljne zelenjave; morski sadeži (predvsem rakovi repki).

Prijavite se na e-novice

 

Prijavite se na e-novice in ostanite obveščeni o vseh tedenskih akcijah in novostih.