Sadje in zelenjava, 6 različnih vrst, veliko različni receptov Verdiane Ramina, da bi med otroki spodbudil zdravo in uravnoteženo
prehrano.
V družbi najdražjih kuhajte po teh preprostih, hitrih, okusnih, hranljivih in zdravih receptih.
Dietetičarka Verdiana Ramina, strokovnjakinja s področja prehranjevanja otrok, nosečnosti, dojenja, plodnosti in družinske prehranske vzgoje.
Z vami želimo deliti ideje o uravnoteženi prehrani.
Sestavine za štiri porcije:
– 600 ml polnomastnega
mleka ali rastlinskega
napitka po izbiri
– 150 g ovsenih kosmičev
– 2 žlici granole iz mandljev
ali 100-odstotna
mandljeva krema
– cimet po okusu
– 1–2 jabolki
V ponev damo mleko, ovsene kosmiče, jabolko, narezano
na majhne koščke, in med mešanjem kuhamo na
majhnem ognju približno deset minut.
Za aromo dodamo malo cimeta. Postopoma bo nastala
mehka kaša, ki ji po potrebi dodamo še kapljico mleka.
Razporedimo v štiri skledice in okrasimo z mandljevo
granolo ali žličko 100-odstotne mandljeve kreme.
Sestavine:
– 150 g polnozrnate riževe moke
– 100 g mandljeve moke
– 60 g trsnega sladkorja
– 2 ekološki jajci
– vrečka pecilnega praška
– 2 jabolki
– kozarec mleka ali navadnega
jogurta
– cimet po okusu
V posodi zmešamo vse suhe sestavine (moko, pecilni prašek,
sladkor, cimet). Dodamo jajca, mleko ali jogurt in mešamo,
dokler ne dobimo homogene zmesi. Testu dodamo na
koščke narezano jabolko in zmes vlijemo v podolgovat
pekač (ali po želji okrogel, premera 22 cm), obložen s
papirjem za peko. Drugo jabolko narežemo na tanke rezine
in jih razporedimo po površini kolača.
Pečemo pri 180 °C približno 40 minut.
Sestavine za približno
20 kroglic:
– 300 g korenja
– 50 g mandljev
– čebula
– 60 g čičerikine moke
– začimbe (kurkuma,
paprika, čili itn.)
– 2 žlici krušnih drobtin
– sol in poper
Korenje olupimo in narežemo na koščke, grobo narežemo
še čebulo in damo vse skupaj v mešalnik.
Mešamo, dokler ne dobimo zrnate zmesi. Prenesemo v
skledo, dodamo začimbe po okusu, sol in poper.
Olupljene mandlje mešamo, da dobimo moko. Skupaj s
čičerkino moko jih dodamo v skledo z drugimi sestavinami.
Vse skupaj zgnetemo, da dobimo čvrsto zmes, ki jo lahko
oblikujemo (če je potrebno, dodamo nekaj kapljic vode).
Oblikujemo kroglice, jih povaljamo v drobtinah, razporedimo
po pekaču, ki je obložen s papirjem za peko, ter premažemo
z ekstra deviškim olivnim oljem. Pečemo jih 20 minut na
200 °C oziroma dokler kroglice ne postanejo zlato rumene.
Če bo pečica dobro ogreta, bodo kroglice res hrustljave.
Sestavine za štiri osebe:
– 500 g korenja
– žlica sladke paprike
– 2 žlici ekstra deviškega
oljčnega olja
– 2 žlici sesekljanih indijskih
oreščkov in lešnikov
– sol in poper
Korenje olupimo z nožem za lupljenje krompirja, odstranimo
konice in ga po dolžini prepolovimo, tako da dobimo
palčke približno enake oblike. V manjši posodi pripravimo
emulzijo, in sicer olje zmešamo s ščepcem soli, popra in
sladke paprike. Pekač obložimo s papirjem za peko, nanj
razporedimo korenčkove palčke in jih premažemo s prej
pripravljeno emulzijo.
Pečemo z ventilacijo 10 minut pri 200 °C.
Vzamemo iz pečice in potresemo s sesekljanimi oreščki.
Sestavine za štiri osebe:
– 700 g zrelih
paradižnikov
– 280–300 g starega
(ali popečenega) kruha
– rdeča čebula
– strok česna
– 3 žlice ekstra deviškega
oljčnega olja
– sol
V ponvi segrejemo žlico olja, dodamo olupljen in strt česen,
na drobno narezano čebulo in vse skupaj popražimo.
Dodamo na zelo majhne koščke narezan
paradižnik in kuhamo na srednjem ognju.
Ko se paradižnik razpusti in zavre, zmanjšamo ogenj.
Dodamo na majhne koščke narezan star kruh in vse dobro
premešamo. Če nimamo starega kruha, lahko v
pečici popečemo svež kruh, da se posuši, preden
ga dodamo v jed. Po potrebi dodamo kanček vode.
Vse premešamo, da se okusi dobro povežejo,
nato pustimo pokrito približno 15 minut.
Postrežemo s kančkom olja.
Sestavine za štiri osebe:
– 8 paradižnikov
– 250 g domačega kruha
– 4 jajca
– 3 žlice belega vinskega
kisa
– strok česna
– rdeča čebula
– bazilika po okusu
– 3 žlice ekstra deviškega
oljčnega olja
– poper, sol
Na rezine narezan kruh zmehčamo v malo vode.
Natremo ga z na pol prerezanim strokom česna in nato
nalomimo. Razporedimo ga v pekač, pokapamo s
kisom in 2–3 žlicami olja.
Paradižnik operemo, mu odrežemo zgornji del, ga
izdolbemo in odstranjeno meso shranimo.
Čebulo narežemo na majhne kocke. Kruh sesekljamo,
stresemo v skledo, kamor smo shranili odstranjeno
paradižnikovo meso, dodamo jajca, čebulo in baziliko.
Začinimo s soljo in poprom ter premešamo.
Z nadevom napolnimo paradižnike, pokrijemo jih s klobučki
in jih položimo v pekač, obložen z mokrim in ožetim peki
papirjem. Pokapamo jih z malo olja in 25 minut pečemo v
pečici pri 180 °C.
Sestavine za štiri osebe:
– 320 g bisernega ječmena
– 300 g češnjevih paradižnikov
– 300 g kuhanega edamama
– meta po okusu
– 2 žlici ekstra deviškega
oljčnega olja
– origano
– sol
Ječmen skuhamo v rahlo osoljeni vreli vodi. Češnjeve
paradižnike operemo in razpolovimo, damo v skledo ter
začinimo z oljem, origanom in s ščepcem soli. Razporedimo
jih po pekaču, ki je obložen s papirjem za peko (z odrezano
polovico, obrnjeno navzgor) in pečemo pri 180 °C približno 20
minut. Ječmen odcedimo in damo v skledo, dodamo kuhan
edamam, sesekljano meto, in ko je pripravljen, še češnjev
paradižnik. Postrežemo lahko tudi hladno.
Sestavine za
podolgovat pekač:
– 100 g riževe moke
– 100 g ajdove moke
– 60 g jabolčnega pireja
(iz pireja kuhanega jabolka)
– 50 g mandljev
– 3 zrele banane
– 2 jajci
– 1/2 čajne žličke pecilnega
praška
– 1/2 čajne žličke vanilje
v prahu
– kakavova zrna po okusu
Banane in jajca zmešamo ter zmes vlijemo v skledo.
Dodamo jabolčni pire in ročno sesekljane mandlje, vse
sestavine pa dobro premešamo.
Dodamo moko, pecilni prašek in vaniljo, tako da jih
presejemo s cedilom, ter dobro premešamo z metlico.
Zmes vlijemo v pekač, obložen s peki papirjem, in
okrasimo s kakavovimi zrni.
Pečemo v statični pečici pri 180 °C 30 minut, nato še
15–20 minut z ventilacijo.
Sestavine za štiri osebe:
– 2 sveži jajci
– 120–130 g pirine ali
polnozrnate moke
– 100–120 ml mleka ali
priljubljenega
nesladkanega
rastlinskega napitka
– 2 zmečkani zreli banani
– za okras: javorjev sirup,
marmelada, sveže sadje itn.
– ekstra deviško oljčno ali
kokosovo olje po okusu.
Vse sestavine zmešamo v gladko testo in postopoma,
malo po malo, dodajamo mleko ali rastlinski napitek,
dokler ne dobimo goste zmesi.
Segrejemo ponev in jo premažemo s kapljico olja.
Vanjo vlijemo eno zajemalko mase.
Ko vidimo, da se na površini pojavijo mehurčki,
palačinko obrnemo.
Na koncu palačinke po želji okrasimo z
javorjevim sirupom, marmelado ali s
100-odstotno kremo iz oreščkov.
Sestavine za štiri osebe:
– 2 banani
– 250 ml polnomastnega
navadnega jogurta ali
sojinega jogurta
– majhna pest borovnic
– sesekljane pistacije in
lešniki, kokosovi kosmiči,
mandljevi – lističi,
posušene brusnice
– 4 sladoledne palčke
Vijolični jogurt pripravimo tako, da 125 ml navadnega
jogurta zmešamo z borovnicami. Olupljeni banani
prerežemo na pol in ju nataknemo na sladoledne palčke.
Banani prelijemo z navadnim ali borovničevim jogurtom,
po okusu okrasimo s preostalimi sestavinami in postavimo
v zamrzovalnik za najmanj 20 minut (vendar ne pustimo,
da banana popolnoma zamrzne, sicer bo pretrda).
Sestavine za štiri osebe:
– 4 rezine rustikalnega kruha
– 300 g kravje albuminske
skute
– 150 g jagod
– makova in sezamova
semena
Na vroči plošči popečemo rezine kruha.
Razporedimo jih na krožnik in vsako rezino
namažemo s skuto. Po vrhu razporedimo
dobro oprane in na tanko narezane jagode.
Na koncu po okusu potresemo z makom in s sezamom.
Sestavine za 4–6 porcij
(odvisno od velikosti modelčka):
– 250–300 g svežih jagod
– lonček navadnega
kremastega jogurta
– med po okusu (neobvezno)
Sveže jagode operemo in očistimo, nato jih zmiksamo.
Posebej zmešamo jogurt z medom (dodamo ga malo, toliko,
da jogurt postane rahlo sladek – 1 ali 2 žlički). Zmesi v modelčke
vlivamo tako, da naredimo plasti jagodnega pireja in jogurta.
Na koncu vstavimo sladoledno palčko in vse skupaj postavimo v
zamrzovalnik, dokler ne doseže želene konsistence.
Sestavine za 200-gramski
kozarec:
– 200 g očiščenih jagod
– 10 g semen chia
Jagode, ki smo jim predhodno odstranili zeleni del, damo v
skledo, polno vode, in pustimo, da 30 minut v umivalniku teče v
njo tanek curek vode, ki bo z jagod odstranil res vse nečistoče.
Jagode dobro odcedimo, narežemo na majhne koščke, stresemo
v ponev z debelim dnom in med mešanjem kuhamo na
majhnem ognju. Po nekaj minutah bodo jagode začele spuščati
tekočino in bodo razpadle. Takrat dodamo semena chia in
vse skupaj kuhamo še približno deset minut. Med kuhanjem s
kuhalnico dobro pretlačimo zmehčane koščke jagod.
Ko zmes dobi konsistenco marmelade, jo prelijemo v čist kozarec
in počakamo, da se ohladi, preden kozarec zapremo. Med
ohlajanjem bodo semena chia ustvarila želatino in zmes bo
dobila konsistenco prave marmelade.
Sestavine za štiri osebe:
– 320 g testenin Paccheri
– velika rdeča paprika
– 5 suhih paradižnikov
– 150 g navadnega
nesladkanega
grškega jogurta
– čajna žlička
prekajene paprike
– šalotka
– 2 žlici ekstra deviškega
oljčnega olja
– poper, sol
Papriko pečemo v pečici pri 180 °C, dokler se njena
površina ne zguba. Postavimo jo v papirnato
vrečko in pustimo počivati 10 minut,
preden odstranimo lupino in semena.
Nato jo narežemo na trakove.
Medtem posušene paradižnike navlažimo v topli vodi.
V ponvi segrejemo žlico olja, popražimo šalotko,
dodamo papriko in kuhamo nekaj minut.
Nato papriko zmešamo s suhim paradižnikom,
z jogurtom in s prekajeno papriko.
Solimo in popramo. Skuhane testenine
prelijemo s paprikino kremo.
Sestavine za štiri osebe:
– rumena paprika
– rdeča paprika
– 8 jajc
– mleko po okusu
– 5–6 vejic svežega timijana
– 3 žlice ekstra deviškega
oljčnega olja
– poper, sol
Paprike operemo, prerežemo na pol in
odstranimo semena. Nato jih narežemo na trakove.
Približno 20 minut jih pražimo v ponvi na nekaj
žlic olja, občasno pomešamo.
V skledi stepemo jajca z malo mleka, s timijanom,
soljo in s poprom. Dodamo papriko in dobro premešamo.
V ponvi segrejemo žlico olja, prilijemo zmes in na zmernem
ognju pečemo frtaljo 3–4 minute na vsaki strani.