Bavette s škampi
SESTAVINE
- 16 škampov
- 8 češnjevih paradižnikov
- 400 g testenin bavette
- 1 svež rdeči čili
- 1 kozarec belega vina
- 1 strok česna
- ekstra deviško olivno olje
- kapre po okusu
- sol
Najprej z vodo speremo škampe in jih osušimo s papirnatimi brisačami. 12 rakov izluščimo, 4 pa pustimo cele. Dobro jih očistimo in odstranimo črevesje. V kozico damo olje in čili skupaj z glavami in lupinami očiščenih škampov.
Ko se dobro segrejejo, prilijemo vino in počakamo, da izpari, pri tem pa s kuhalnico nežno pritiskamo na škampe. Vse skupaj na močnem ognju dušimo nekaj minut in nato precedimo skozi cedilo, da odlijemo tekočino.
Omako prelijemo v ponev in dodamo češnjev paradižnik, ki smo ga prepolovili. Posolimo in medtem skuhamo bavette. V drugi ponvi na olju popražimo škampe, ki jim dodamo strt česen (v ponev najprej damo škampe z lupino in jih nekaj minut pražimo, nato pa dodamo še preostale škampe in pražimo še nekaj minut). Po želji dodamo kapre.
Bavette, ki so skuhane na način
al dente, odcedimo in jih stresemo v ponev s paradižniki. Dodamo očiščene škampe, premešamo in pustimo še eno minuto, da se okusi povežejo. Testenine skupaj s škampi damo na krožnike; na vsak krožnik damo en cel škamp ter takoj postrežemo.