Božični cheesecake
SESTAVINE
- krhko testo
- 3 jajca
- 750 g sira mascarpone
- 300 ml sladke smetane
- 60 g škroba
- 160 g sladkorja
- žlička cimeta
- lupinica ene pomaranče
- 200 g zmrznjenih borovnic
Borovnice in 30 g sladkorja damo v kozico in segrevamo, da se borovnice razpustijo. Z ročnim mešalnikom zmiksamo, da dobimo enotno zmes. V namaščen pekač damo krhko testo, ga z vilicami prepikamo, vanj položimo fižolčke za peko in testo pečemo na 200 stopinjah 20 minut. Vzamemo iz pečice in ga ohladimo. V posodi zmešamo 750 g sira mascarpone, 100 ml sladke smetane in jajca. Dodamo 130 g sladkorja in 60 g škroba, pomarančno lupino in cimet ter vse skupaj dobro premešamo. Tretjino mase damo v drugo posodo in ji dodamo zmiksane borovnice. V pekač s krhkim testom najprej nadevamo tretjino navadnega nadeva, nato pa izmenično z žlico dodajamo borovničev in navadni nadev. Vzamemo nož ali večji zobotrebec ter premešamo nadeve, da dobimo lepe vijuge. Pečemo ga 40 minut na 160 stopinjah C, nato pa izključimo pečico in ga v njej pustimo še 20 minut. Dobro ohladimo. Stepemo preostalo sladko smetano in okrasimo cheesecake.
Recept je pripravila Anja Fir.