Burger s trganim jezikom in svežo solato
SESTAVINE
- [BOMBETKE] 8 g suhega kvasa
- [BOMBETKE] žlička sladkorja
- [BOMBETKE] 130 g mlačnega mleka
- [BOMBETKE] 300 g moke
- [BOMBETKE] 1 jajce
- [BOMBETKE] 30 g sladkorja
- [BOMBETKE] 80 g masla, sobne temperature
- [BOMBETKE] 7 g soli
- [TRGAN JEZIK] 700 g dimljenega govejega jezika
- [TRGAN JEZIK] 50 g soffrito mešanica sesekljane zelenjave
- [TRGAN JEZIK] 1 dcl modre frankinje
- [TRGAN JEZIK] polovica goveje jušne kocke
- [TRGAN JEZIK] 2 dcl vode
- [TRGAN JEZIK] 400 g drobnega paradižnika v konzervi
- [TRGAN JEZIK] majaron
- [TRGAN JEZIK] 1 lovorov list
- [TRGAN JEZIK] sol
- [TRGAN JEZIK] poper
- [TRGAN JEZIK] olivno olje
- [SOLATA] polovica zelenega jabolka
- [SOLATA] 200 g belega zelja
- [SOLATA] polovica koromača
- [SOLATA] sok 1 limone
- [SOLATA] sol
- [SOLATA] poper
- [SOLATA] 1 žlica majoneze
- delikatesni hren
- sir cheddar v rezinah
- majoneza
V posodi zmešamo mleko, kvas in sladkor ter pustimo 10 minut, da se aktivira. Nato dodamo vse preostale sestavine in v robotu gnetemo 5 minut, da dobimo gladko testo. Testo damo v namaščeno posodo in ga pustimo vzhajati vsaj eno uro oziroma dokler se ne podvoji. Ko je vzhajano, izbijemo zrak in iz testa oblikujemo 6 kroglic, ki naj vzhajajo še 30 minut. Pred peko jih premažemo z jajcem. Pečemo na 190 stopinjah 20 minut – do zlatorjave barve. Goveji jezik v vreli vodi kuhamo eno uro, nato pa ga olupimo. Na olivnem olju prepražimo soffrito, da se karamelizira. Dodamo paradižnik, vino, govejo jušno kocko, vodo in začimbe ter v to omako položimo goveji jezik. Kuhamo še kakšno uro, da se jezik zmehča. Vzamemo ga iz omake in ga z dvoje vilic natrgamo. Iz omake vzamemo lovorjev list in omako zmiksamo. Trgan jezik dodamo nazaj v omako. Jabolko, zelje in koromač narežemo na tanke lističe (lahko uporabimo tudi rezalnik mandolino). Začinimo, okisamo z limono in dodamo majonezo, da solato poveže. Bombetke prerežemo in jih popečemo na ponvi. Spodnjo polovico premažemo s hrenom, jo bogato naložimo s trganim jezikom, na to položimo rezino cheddarja in pest solate. Zgornjo polovico bombetke premažemo z majonezo in sestavimo burger. Pa dober tek!
Recept je pripravila Anja Fir.