Cvetačna juha
SESTAVINE
- 2 žlici masla
- 1 srednje velika čebula
- 2 žlici česna
- 1 velika glava cvetače
- 1 l goveje juhe
- 1/4 čajne žličke popra
- 1/4 čajne žličke mletega muškatnega oreščka
- 1/4 skodelice smetane za kuhanje
- 1/2 skodelice naribanega sira Parmigiano Reggiano
V velikem loncu na srednje močnem ognju stopimo maslo. Dodamo čebulo. Dušimo jo približno 5 minut in občasno premešamo, da se omehča in ne popeče.
Dodamo česen in cvetačo. Kuhamo 2 minuti in vmes mešamo. Dodamo govejo juho in počakamo, da zavre. Ogenj zmanjšamo na srednjo moč in pokrito počasi kuhamo 15 minut oz. dokler se cvetača povsem ne zmehča.
Juho z mešalnikom postopno spasiramo, da postane gladka. Dodamo poper, muškatni orešček in smetano. Kuhamo na srednje močnem ognju, da zavre.
Juho odstavimo s kuhalne plošče, ji dodamo sir Parmigiano Reggiano in premešamo, da je juha gladka in brez grudic. Takoj postrežemo. K juhi se odlično podajo popečene kruhove kocke in po želji sesekljan peteršilj.