Gurmanska pica z mortadelo in s pistacijami
SESTAVINE
- [za testo]: 500 g moke TIP 500
- [za testo]: 300 ml vode
- [za testo]: 25 ml ekstradeviškega oljčnega olja
- [za testo]: 12 g pivskega kvasa (svežega)
- [za testo]: 9 g soli
- [za nadev]: pistacijev pesto
- [za nadev]: 150 g mortadele Bologna IGP
- [za nadev]: 200 g bivolje mocarele
- [za nadev]: 200 g mocarele
- [za nadev]: ekstra deviško oljčno olje po okusu
Pistacijev pesto je zmes: 200 g praženih in oluščenih pistacij, 130 g ekstra deviškega oljčnega olja, 20 g parmezana in 6 listov bazilike. Za pripravo pice najprej pripravite testo. V manjši količini vode na sobni temperaturi raztopite zdrobljen pivski kvas. V skledo vsujte moko in jo malo premešajte, nato dodajte olje, vodo, v kateri ste raztopili kvas, in preostalo vodo (na sobni temperaturi). Začnite gnesti testo s kavljem, če uporabljate stroj za gnetenje, ali energično z roko. Na koncu dodajte sol in ponovno pregnetite, dokler testo ni mehko in elastično. Testo prenesite na rahlo pomokano leseno desko in ga oblikujte v kroglo. Prestavite ga v veliko stekleno posodo, pokrijte s plastično folijo za živila in pustite vzhajati v prostoru brez prepiha (na primer v izklopljeni pečici s prižgano lučjo) vsaj 3–4 ure oz. dokler se volumen ne podvoji. Medtem pripravite pistacijev pesto. Če želite, da je pesto lepe svetlo zelene barve, morate pistacije najprej blanširati 10–12 minut in nato še z vročih odstraniti vijolično kožico. Če vas ne moti, da je končna barva pesta temnejša, jih seveda lahko uporabite skupaj s kožico. V vrč mešalnika dajte pistacije s polovico olja, z baziliko in s parmezanom ter jih 40–50 sekund mešajte pri najvišji hitrosti. Ponovno vzemite testo, ga razdelite na dva kosa in vsakega izmed njiju oblikujte v krog (testo raztegnite izključno z roko). Pici razporedite na pekača (lahko izberete med klasično okroglo ali pravokotno obliko). Po pici razporedite mocarelo, narezano na kocke, in jo pokapajte z ekstra deviškim oljčnim oljem. Pico pecite v predhodno ogreti pečici 15–20 minut na 200 °C. Ko je pica pečena, jo vzemite iz pečice ter po celotni površini razporedite pistacijev pesto, rezine mortadele in bivoljo mocarelo.