Kavni sladoled
SESTAVINE
- 250 ml slaščičarskega izdelka za stepanje
- skodelica kave
- KONDENZIRANO MLEKO
- 200 g sladkorja
- 150 g mleka
- 25 g masla
- čajna žlička koruznega škroba
- zavitek vaniljinega sladkorja
-
V posodo zlijemo mleko in v njem dobro zmešamo čajno žličko koruznega škroba.
Na ognju raztopimo maslo, dodamo mleko s škrobom, nato pa še sladkor in vaniljin sladkor ter vse dobro premešamo.
Ko zmes začne vreti, kuhamo 5 minut in še naprej mešamo, dokler se ne začne gostiti.
Zlijemo v posodo in pustimo, da se ohladi. Medtem bo kondenzirano mleko postalo bolj kremasto in ga bomo lahko takoj uporabili.
Pripravimo kratko kavo.
170 g kondenziranega mleka zlijemo v posodo in dodamo kavo. Dobro premešamo, da dobimo homogeno zmes.
Kremasto stepemo sladko smetano, ki ne sme biti pretrda.
Smetano dodamo k zmesi kondenziranega mleka in kave ter jo vmešamo z lopatko. Mešamo z gibi od zgoraj navzdol.
Kavni sladoled zlijemo v posodo za zamrzovanje ter ga pred postrežbo postavimo v zamrzovalnik za vsaj 6 ur.
Ko sladoled vzamemo iz zamrzovalnika, ga nekaj minut pustimo na sobni temperaturi, nato pa ga damo v skodelice in okrasimo s kavnimi zrni.