Kolač z orehi
SESTAVINE
- 65 g masla
- 25 g sladkorja
- 5 g cimeta
- 2 jabolki
- 25 g orehov
- 235 g moke
- 3 g kvasa
- 1 ščepec soli
- 180 g sončničnega olja
- 180 g sladkorja
- 2 jajci
- vrečka vanilinega sladkorja
- lonček navadnega jogurta
Za pripravo kolača najprej dobro namastimo model za kolač z maslom in ga rahlo pomokajmo, odvečno moko pa odstranimo.
Nato začnemo z masleno in cimetovo kremo. Vzamemo maslo, ki mora biti sobne temperature, ter ga dodamo cimetu in sladkorju. Mešanico stepemo z mešalnikom, da dobimo penasto zmes. Pustimo jo počivati pri sobni temperaturi.
Nato olupimo jabolka in jih narežemo na tanke rezine. V posodi zmešamo sladkor in cimet ter jabolčne rezine. Orehe grobo sesekljamo.
Za testo v skledi najprej zmešamo suhe sestavine. V drugi večji posodi z električnim mešalnikom zmešamo olje in sladkor, da se zmes dobro poveže, nato dodamo vanilin sladkor in eno jajce, ki ga predhodno dobro stepemo. Izmenično z žlico vmešamo polovico mešanice, ki smo jo pripravili s suhimi sestavinami, in polovico jogurta, nato pa dodamo še preostalo mešanico in jogurt.
Pečico segrejemo na 160 °C, vzamemo model, v katerega vlijemo približno tretjino testa, nanj položimo polovico posladkanih jabolk, polovico sesekljanih orehov in na jabolka z žličko nanesemo nekaj kosmičev cimetovega masla. Vlijemo drugo tretjino testa in položimo preostala jabolka in koščke masla. Popolnoma pokrijmo s preostalim testom in pečemo 45–50 minut. Peko preverimo z lesenim zobotrebcem.
Kolač odstranimo iz pečice in pustimo vsaj pol ure, da se ohladi, nato odstranimo model in pustimo na rešetki, da se popolnoma ohladi. Potresemo s sladkorjem v prahu in postrežemo.