Kostanjeva panakota s kakijevim prelivom
SESTAVINE
- 300 g kostanja
- 1dl sladke smetane
- 2 žlici medu
- 250 ml mleka
- 8 lističev želatine
- 500 ml sladke smetane
- 120 g sladkorja
- pol žličke soli
- 2 kakija
- sok polovice pomaranče
Kostanj zarežemo in ga kuhamo 40 minut v soljeni vodi. Ko je skuhan, ga takoj olupimo. Olupljen kostanj damo v sekljalnik, dodamo žlico medu in 1 dl sladke smetane ter sekljamo, dokler ne dobimo gostega pireja. V posodi segrejemo mleko, sladko smetano, sol in sladkor, da se sladkor raztopi. Dodamo kostanjev pire in dobro premešamo, da se pire v tekočini raztopi. Pokrijemo s pokrovko in pustimo eno uro, da se okusi infuzirajo. Po eni uri zmes odcedimo v drugo posodo in segrejemo. Želatino damo v hladno vodo in jo namakamo pet minut. Ko je nabrekla, jo dobro odcedimo in iztisnemo vodo ter dodamo v vročo, a ne vrelo zmes smetane in kostanja. Premešamo in pazimo, da se je želatina zares raztopila. Natočimo v modelčke za panakoto in damo v hladilnik za najmanj štiri ure. Za kakijev pire v ponev damo kakijevo meso, žlico medu in sok polovice pomaranče ter segrejemo, da dobimo precej tekočo zmes. Če so vmes večji koščki in bi želeli gladko zmes, lahko uporabimo palični mešalnik in premešamo. Ko so panakote ohlajene, jih iz modelčkov zvrnemo na krožnik in okrasimo s kakijevim pirejem.