Lazanja ragu Bolognese
SESTAVINE
- 500 g testenin na lazanjo
- 500 g mletega govejega mesa
- 250 g mletega svinjskega mesa
- 250 g paradižnikove omake
- 50 g zêlene
- 50 g rumene čebule
- 50 g korenja
- 250 ml belega vina
- 40 ml polnomastnega mleka
- 2 l vode
- 500 ml omake bešamel
- 1 žlica ekstra deviškega oljčnega olja
- sir Parmigiano Reggiano
- fina sol po okusu
- črni poper po okusu
Na drobno nasekljajte zêleno, korenje in čebulo.
V kozico vlijte olje in dodajte nasekljano zelenjavo ter jo približno deset minut pražite pri nizki temperaturi.
Dodajte meso in ga pražite ter občasno premešajte.
Ko izpari vsa tekočina, v kozico vlijte belo vino in dodajte paradižnikovo omako.
Nato dolije 1 liter vode, dodajte ščepec soli, pomešajte in pustite, da se mešanica kuha pri srednji do nizki temperaturi za približno eno uro.
Po eni uri dodajte še en liter vode, pomešajte in kuhajte še eno uro. Po tem času bo omaka precej gosta.
Dodajte sol in poper, ugasnite ogenj in dolijte mleko.
Ko je omaka pripravljena, par žlic omake razporedite po pekaču. Dodajte eno plast testenin za lazanjo, nato spet eno plast omake ter par žlic bešamela ter plasti ponavljajte, dokler pekač ni napolnjen.
Na koncu lazanjo posujte z veliko količino parmezana Parmigiano Reggiano in jo za 45 minut položite v pečico, ki ste jo pred tem segreli na 180 °C.