Pomladna sladica
SESTAVINE
- 210 g jajc (približno 4)
- 150 g moke
- 45 g masla
- 200 g polnomastnega mleka
- 70 g sladkorja
- 20 g koruznega škroba
- 50 g sladke smetane
- 250 ml vode
- 2 rumenjaka
- vanilin sladkor
- breskov kompot
- sladkor v prahu po okusu
- ščepec fino mlete soli
V kozico damo vodo in kocke masla, nato pustimo, da se na zmernem ognju razpusti, in takoj ko zavre, na hitro v kozico vsujemo moko.
Zelo hitro mešamo z lopatko ali leseno kuhalnico. Ko se bo zmes zgostila, jo kuhamo, dokler se ne bo začela ločevati od sten kozice in bo na dnu nastala belkasta plast.
Zmes prenesemo v posodo in pustimo, da se ohladi do mlačnega. Medtem v posodi stepemo jajca, nato dodamo majhno količino mlačne zmesi ter mešamo z leseno kuhalnico, dokler se jajca in zmes ne povežejo.
Dodamo ščepec soli, nato pa počasi dodajamo še preostala jajca. Jajca dodajamo, dokler ne nastane gladka in gosta zmes. Na začetku lahko nastajajo grudice, vendar potrpežljivo mešamo, dokler se zmes ne poveže in nastane ravno pravšnja konsistenca paljenega testa. Paljeno testo damo v dresirno vrečko z nastavkom premera 1,2 cm in pečico predhodno segrejemo na temperaturo 205 °C (ventilacijski način).
Pekač obložimo s papirjem za peko. Nato nabrizgamo venčke v dveh plasteh, ena mora biti nad drugo, da dobimo krog premera pribl. 10 cm. Nabrizgamo venčke in jih pečemo približno 25 minut pri 205 °C na spodnji rešetki, dokler niso lepo zapečeni. Po 25 minutah nekoliko odpremo vrata pečice in pečemo še nadaljnjih 5 minut, da se venčki posušijo tudi znotraj, nato jih vzamemo iz pečice. Pustimo jih, da se popolnoma ohladijo, in medtem pripravimo slaščičarsko kremo.
V kozico damo mleko, smetano in vanilin sladkor. Pustimo, da sestavine zavrejo, medtem pa v drugi posodi z metlico na hitro stepemo rumenjake in sladkor.
Dodamo koruzni zdrob in spet stepamo z metlico, da dobimo homogeno zmes. Mleko v tankem curku počasi zlivamo na jajčno zmes in hitro stepamo z metlico. Zmes znova zlijemo v kozico in jo kuhamo na nizkem ognju ter stalno mešamo, dokler se krema ne zgosti. Kremo damo v posodo, nanjo položimo živilsko folijo in pustimo, da se popolnoma ohladi. Ko je krema hladna, jo napolnimo v dresirno vrečko z gladkim nastavkom.
Zdaj so tudi venčki že hladni in lahko jih napolnimo. Venčke prerežemo na pol in s pomočjo dresirne vrečke vanje vbrizgamo kremo. Obložimo jih s koščki vloženih breskev in venčke zapremo. Bogato posujemo s sladkorjem v prahu in venčke postrežemo.