Praznični medenjaki
SESTAVINE
- [MEDENJAKI] 300 g moke
- [MEDENJAKI] 130 g hladnega masla iz hladilnika
- [MEDENJAKI] 80 g sladkorja v prahu
- [MEDENJAKI] 80 g medu
- [MEDENJAKI] 1 rumenjak
- [MEDENJAKI] 2 g pecilnega praška
- [MEDENJAKI] 2 g cimeta v prahu
- [MEDENJAKI] 1,5 g mletih nageljnovih žbic
- [MEDENJAKI] 1 g mletega muškatnega oreščka
- [MEDENJAKI] 1 ščepec soli
- [GLAZURA] 1 beljak
- [GLAZURA] 150 g sladkorja v prahu
- [GLAZURA] nekaj kapljic limoninega soka
Za pripravo medenjakov v posodo mešalnika vsujemo moko in na kocke narezano maslo. Z metlico jih na nizki hitrosti stepamo, dokler ne dobimo peščene zmesi. Dodamo med, rumenjak, sladkor, začimbe, pecilni prašek in ščepec soli. Mešamo, dokler ne dobimo homogene mase brez sledi masla. Testo zavijemo v prozorno folijo in ga pustimo počivati 1 uro v hladilniku. Testo vzamemo iz hladilnika in ga na sveže pomokani deski z valjarjem razvaljamo na debelino 4 mm. Z modelčki za kekse izrežemo poljubne oblike. Kekse razporedimo na pekač, obložen s papirjem za peko (med peko bodo nekoliko narasli), in jih pečemo v predhodno ogreti pečici na 180 °C približno 12–13 minut. Ko jih vzamemo iz pečice in se dovolj strdijo, da jih lahko premikamo brez nevarnosti, da bi se zlomili, jih prestavimo na rešetko za pecivo in pustimo, da se popolnoma ohladijo. Medtem pripravimo glazuro za dekoracijo. Beljak začnemo stepati, nato pa postopoma dodajamo presejan sladkor v prahu in nadaljujemo s stepanjem. Dodamo še nekaj kapljic limoninega soka (4–5 kapljic bi moralo zadostovati, vendar prilagodimo glede na želeno gostoto glazure). Glazuro prenesemo v slaščičarsko vrečko in jo hranimo v hladilniku. Ko se medenjaki ohladijo na sobno temperaturo, jih po želji okrasimo s pripravljeno glazuro.