Rižota s kremo iz škampov
SESTAVINE
- 200 g riža
- 1 nasekljana šalotka
- 1 žlica sveže naribanega ingverja
- 1 košček masla
- 1 žlica ekstra deviškega olivnega olja
- juha iz škampov
- 500 g škampov
- 1 strok česna
- 1 kozarček likerja Alchermes
- 200 ml smetane za kuhanje Land
- 1 košček masla
- 1 žlica ekstra deviškega olivnega olja
- glave in oklepi škampov
- 1 strok česna
- ½ bele čebule, sesekljane na kocke
- por, sesekljan na kolobarčke (pribl. 10 cm belega dela rastline)
- sveži ingver, narezan na lističe (pribl. 3 cm korenine)
- 1 čajna žlička kurkume
- ½ čajne žličke semen koriandra
- 1 kozarček likerja Alchermes
- 1 limeta (sok)
- 1 košček masla
- 2 žlici ekstra deviškega olivnega olja
- 1,5 litra vode
- sol
Dva cela škampa prihranimo za okrasitev krožnika.
Drugim škampom odstranimo glave in s škarjami odstranimo oklepe pod trebuhom, da odstranimo meso, pri čemer pazimo, da odstranimo tudi drobovje, torej pod tekočo vodo splaknemo meso, izpraznjene lupine in glave (za odstranitev nečistoč, kot je vsebina črevesja).
S tem bomo močno omejili nastanek tipične pene na juhi pri kuhanju in odpravili neprijetne vonjave.
Meso shranimo.
V dovolj velik lonec damo košček masla in dve žlici ekstra deviškega olivnega olja, nato eno minuto pražimo čebulo, dodamo ingver, strt česen in por, malo premešamo in dodamo ostanke škampov, ščep soli, kurkumo, limetin sok in semena koriandra ter še naprej mešamo dve ali tri minute.
Dodamo tudi kozarček likerja Alchermes, pustimo, da tekočina povre in na koncu dodamo vodo: takoj ko bo ta začela vreti, zmanjšamo ogenj in kuhamo približno štirideset minut, pri čemer lonec ne sme biti popolnoma pokrit s pokrovom.
Občasno preverimo: če se na površini dela pena, jo odstranimo s penovko in slednjo vsakokrat splaknemo, da odstranimo ostanke (če smo glave predhodno splaknili, kot je bilo priporočeno, se ne bi smelo peniti).
Medtem ko se juha kuha, pripravimo kremo.
V ponev damo košček masla, žlico ekstra deviškega olivnega olja in strt česnov strok. Nato dodamo meso škampov, zrezano na koščke, in pustimo kuhati eno minuto, da se navzame okusa, dodamo kozarček likerja Alchermes in flambiramo (prižgan vžigalnik približamo notranjosti ponve in pri tem pazimo, da se ne opečemo).
Pustimo kuhati še dodatno minuto, da se navzame okusa, dodamo smetano in dobro premešamo: škrlatno rdeča barva likerja Alchermes bo poskrbela za čudovito živo roza barvo.
Odstranimo z ognja in škampe spasiramo s potopnim paličnim mešalnikom, da dobimo gosto, nežno in okusno kremo.
Ko je juha pripravljena, jo precedimo skozi gosto cedilo in pri tem pazimo, da popolnoma odstranimo tekočino iz ostankov oklepov.
V ponvi segrejemo košček masla in žlico ekstra deviškega olivnega olja, počasi popražimo ingver in šalotko ter dodamo riž, ki ga dobro popražimo.
Dodajamo po eno zajemalko škampove juhe, previdno mešamo in nadzorujemo kuhanje riža.
Proti koncu dodamo polovico škampove kreme in še naprej mešamo, dokler se jed ne skuha.
Medtem 3–4 minute v slanem kropu kuhamo cela škampa, ki smo ju pripravili za okrasitev.
Modelček za serviranje oblečemo v prosojno folijo in ga položimo na krožnik, nato z žlico zajemamo riž in napolnimo modelček pribl. 1 cm do roba, ga dobro potlačimo in roza škampovo kremo nadevamo do roba, izravnamo in modelček previdno odstranimo.
Na vrh previdno dodamo oba cela škampa in krožnik okrasimo z zeleno solato.
Enako storimo z drugim krožnikom.
Pred serviranjem damo jed po potrebi za 30 minut v mikrovalovno pečico in segrejemo.