Rižota s škampi
SESTAVINE
- 12 škampov
- 320 g riža sorte Arborio
- 1 strok česna
- 80 g masla
- 1 steklenica penine
- 4 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
- peteršilj
- 1 šalotka
- sol in poper po okusu
- Za juho potrebujemo še:
- Oklepe škampov
- 3 žlice olja
- 1 kozarček brendija
- 1 šalotko
- sol po okusu
Škampe dobro operemo, odstranimo glave in črno nit (črevo), nato pa zlomimo rakov trebušni del in odstranimo meso.
Oklepov ne zavržemo: uporabimo jih za pripravo juhe, v kateri bomo kuhali riž.
V posodo damo 3 žlice olja in popražimo oklepe, sesekljano šalotko in kozarček brendija.
Bodite pozorni na ogenj! Prilijemo tudi kozarec penine in kozarec tople vode, pokrijemo s pokrovko ter pustimo kuhati na nizkem ognju. Po 10 minutah izklopimo ogenj in juho precedimo.
V drugo kozico damo 50 g masla, sesekljano šalotko in riž. Med kuhanjem počasi dodajamo penino in precejeno rakovo juho.
Nekaj minut preden je riž kuhan v tretjo posodo damo 2 žlici oljčnega olja in 1 strok česna ter približno dve minuti pražimo škampove repke.
Repke nato dodamo k rižu in vse skupaj obogatimo s 30 g masla.