Rižota z jurčki
SESTAVINE
- 2 skodelici riža za rižoto
- 1 srednje velik por
- 300 g jurčkov
- 1dl suhega belega vina (npr. sivi pinot)
- 1 zelenjavna jušna kocka
- olivno olje
- timijan
- sol
- poper
- 20 g masla
- pest naribanega parmezana
Por narežemo na kolobarje in ga počasi popražimo na olivnem olju. Poru dodamo jurčke in vse skupaj dobro popražimo, da gobe spustijo vodo. Začinimo s timijanom. Primešamo riž in pražimo, dokler ne postekleni. Zalijemo z vinom, dokler vonj ne izpuhti. Dobro podrgnemo po dnu ponve. Jušno kocko raztopimo v 6 dl vode. K rižu dolijemo 3 dl jušne osnove, dobro premešamo in kuhamo na nizkem ognju. Ko riž popije osnovo, počasi dolijemo še eno zajemalko in ponavljamo, dokler riž ni kuhan. Solimo in popramo po okusu. Pred postrežbo dodamo kocko masla in parmezan.