Škotska jajca s peteršiljevo majonezo
SESTAVINE
- 500 g mešanega mletega mesa
- 5 jajc
- sol
- poper
- moka
- drobtine
- 3 žlice majoneze
- šop peteršilja
- žlica limoninega soka
Jajca v vreli vodi kuhamo šest minut, nato pa jih takoj ohladimo v ledeni vodi. Mesu dodamo sol, poper in žlico nasekljanega peteršilja (lahko tudi suhega). Dobro premešamo. Jajca olupimo in jih damo na stran. Vzamemo dve žlici mesa in ju v dlani raztegnemo v tanko plast – lahko si pomagamo tudi s plastično folijo. V sredino položimo jajce in ga »oblečemo« z mesom, da dobimo kroglo. Ponovimo s preostalimi jajci. Mesne krogle nato položimo v zmrzovalnik za 10 minut, da bodo ohranile obliko. Po 10 minutah jih vzamemo iz zmrzovalnika in spaniramo – najprej v moki, nato jajcu in drobtinah. Lahko jih ocvremo (na 180 stopinjah približno šest minut) ali pa v spečemo v pečici na 200 stopinjah C 15 minut. Pred peko jih pokapamo z oljem. Za peteršiljevo majonezo na drobno nasekljamo šop peteršilja. V posodico dodamo majonezo, limonin sok in peteršilj, premešamo in postrežemo ob ocvrtih škotskih jajcih.
Recept je pripravila Anja Fir.