Soparjen brancin z ingverjem
SESTAVINE
- 2 večja brancina (vsak pribl. 500 g)
- 5 cm kos ingverja
- 2 mladi čebuli
- sol
- sok 1 limone
- 0,5 dcl sojine omake
- 1 žlička sladkorja
- žlička olivnega olja
- jasminov riž
Preverimo, da je brancin dobro očiščen in ga popivnamo z brisačko do suhega. Ingver razrežemo na kolobarje, debeline 3 milimetrov. Nekaj rezin ingverja damo na stran in jih narežemo na palčke. Brancina z obeh strani zarežemo in v zareze položimo rezine ingverja ter beli del mlade čebule. Zeleni del mlade čebule narežemo na trakce in damo v ledeno vodo do serviranja. Brancina malo solimo in polijemo s polovico limoninega soka ter preložimo na krožnik. Soparimo v pokritem soparniku 10 minut. Če soparnika nimamo, krožnik položimo v pekač, v ta pekač vlijemo vodo (pazimo, da ne pride do roba krožnika). Pekač pokrijemo s plastično folijo in položimo v pečico na 100 stopinj Celzija. Soparimo prav tako 10 minut.
Vmes pripravimo še omako – v posodi zmešamo sojino omako, olje, sladkor in preostanek limoninega soka ter segrejemo, da se sladkor raztopi. Ko sta brancina pripravljena, odstranimo ingver in mlado čebulo, ju takoj polijemo z omako, po njima potresemo palčke ingverja in trakce mlade čebule ter postrežemo ob jasminovem rižu.
Recept je pripravila Anja Fir.