Špageti z maslom, žajbljem in z limono
SESTAVINE
- 300 g špagetov
- 1 limona
- mleti črni poper
- 30 g svežega žajblja (celega, v listih)
- 3 žlice slanega masla
- sir Grana Padano
Špagete skuhamo v velikem loncu vrele vode, dokler niso kuhani 'al dente'. Vodo, v kateri so se kuhali špageti, shranimo za pozneje. V vroči ponvi raztopimo maslo, nato dodamo cele liste žajblja in zrna popra ter vse skupaj dobro premešamo. Ko maslo začne rahlo cvrčati, dodamo zajemalko vode, v kateri so se kuhali špageti. Mešamo, da se sestavine lepo povežejo, nato dodamo kuhane špagete in po potrebi še malo vode od špagetov. Nadaljujemo mešanje, dokler omaka ne postane kremasta, nato pa odstranimo liste žajblja. Ponev odstavimo z ognja in špagete pokapamo s sveže iztisnjenim limoninim sokom. Jed postrežemo na krožnik, potresemo z naribanim sirom Grana Padano in mletim črnim poprom.