Stejk s poprovo omako in z domačim krompirčkom
SESTAVINE
- 2 žlici olivnega olja
- 300 g govejega stejka
- šalotka
- 1 dl smetane za kuhanje
- žlička večbarvnega popra
- žlica masla
- sol
- 2 krompirja
- olje za cvrtje
Stejk vzamemo iz hladilnika dobro uro pred pripravo. Krompir olupimo, narežemo na poljubne kose in ga damo v hladno vodo. Dobro ga osušimo, nato pa ga blanširamo v olju, segretem na 150 stopinj Celzija, približno tri minute. Vzamemo ga iz ponve oz. friteze in olje segrejemo na 180 stopinj. Med tem časom spečemo stejk – na vročo ponev damo olivno olje in nanj položimo stejk. Pečemo ga po želji – za pečenega medium približno štiri minute na vsaki strani. Ko je pečen, ga je obvezno treba pustiti počivati okoli osem minut. Med tem časom pripravimo omako. V ponev, v kateri smo pekli stejk, damo maslo, nasekljano šalotko in zdrobljen poper. Dobro premešamo in pražimo, da se šalotka razpusti. Dodamo smetano in premešamo ter solimo. Krompir še enkrat ocvremo na višji temperaturi in postrežemo.
Recept je pripravila Anja Fir.