Pri pripravi recepta uporabite KAVO CUOR D’AROMA
Don Jerez
Pripravimo suho marinado – na krožniku kavo zmešamo s sladkorjem, papriko in večjim ščepcem soli. File močno natremo s suho marinado, ga ovijemo v folijo za živila in postavimo v hladilnik za 30 minut. Pečico segrejemo na 200 °C.
Nato čebulo popražimo na koščku masla in olivnem olju, ki mu dodamo vejico rožmarina, ter k temu dodamo svinjski file. Meso popečemo v ponvi. Ko je ena stran mesa dobro zapečena in lepe barve, meso obrnemo in enakomerno popečemo še na drugih straneh. Nato prelijemo z mlekom.
File damo v pekač skupaj z omako. Pečemo, dokler temperatura v notranjosti ne doseže 63 °C (pribl. 15–20 minut, odvisno od velikosti fileja).
Ko je meso pečeno do polovice, dodamo 2 skodelici kave. Če se je posušilo, dolijemo nekaj vode.
Na koncu posolimo in popramo, meso vzamemo s pekača, ga pokrijemo z aluminijasto folijo in pustimo počivati.
Omako pripravimo tako, da fond od pečenja fileja uporabimo za kavno omako, ki ji dodamo malo smetane. Če je ostalo zelo malo tekočine, prilijemo še eno skodelico kave. Omako nekaj minut pokuhamo na zelo nizkem ognju, da se nekoliko zgosti.
Omako lahko zmešamo s paličnim mešalnikom, da postane gladka in kremasta. Pustimo počivati.
Krompir olupimo in ga kuhamo v večji količini soljene vode,
da se zmehča – približno 20–25 minut ali v parni pečici za približno 15 minut pri 100-% vlažnosti.
Z mešalnikom zmešamo skupaj z žličko smetane in malo popopramo.
Postrežemo toplo.
Pri pripravi recepta uporabite KAVO CUOR D’AROMA
Don Jerez