Svinjski vrat po azijsko s pečeno polento, z rožmarinom in s parmezanom
SESTAVINE
- 250 g svinjskega vratu
- 30 g svežega ingverja
- 50 ml sojine omake
- 30 g medu
- 1/2 pomaranče
- steblo mlade čebule
- 2 stroka česna
- 1 dl olja
- 100 g instant polente
- 200 ml jušne osnove
- 200 ml sladke smetane
- 50 g masla
- 50 g parmezana
- 4 vejice rožmarina
Svinjski vrat narežemo, solimo, popramo in položimo v posodo. Vanjo dodamo narezano mlado čebulo, 2 stroka česna, sojino omako, med, sveži ingver, sok 1/2 pomaranče in rezine lupine ter olje. Meso v marinadi na sobni temperaturi pustimo stati eno uro. Nato marinirano meso na visoki temperaturi spečemo na žaru. Smetano in jušno osnovo zavremo. Dodamo tri vejice rožmarina in pustimo, da se infuzirajo 10 minut. Vejice odstranimo in ponovno zavremo. Vmešamo polento in skuhamo po navodilih proizvajalca. Dodamo parmezan in narezne lističe ene vejice rožmarina. Kuhano polento vlijemo v pekač in ohladimo. Narežemo jo na poljubne koščke in jih popečemo na žaru.
Recept je pripravil Anže Kuplenik.