Velikonočna mineštra
SESTAVINE
- 2 šalotki
- 2 korenčka
- 50 g gomoljne zelene
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 žlica paradižnikovega koncentrata
- 2 lovorova lista
- 2 ščepa sušenega majarona
- 1,5 l vode, v kateri se je kuhala velikonočna šunka
- 1 pločevinka belega fižola
- 1 skodelica zmrznjenega graha
- sol
- poper
- 0,5 dl sladke smetane
- 300 g ostankov velikonočne šunke
- 1 vrečka tortelinov
- 1 žlica pesta s pistacijo
- 1 žlica oljčnega olja
- parmezan
- svež peteršilj
Šalotki sesekljamo, korenček in gomoljno zeleno narežemo na manjše kocke ter vse skupaj prepražimo na oljčnem olju. Dodamo paradižnikov koncentrat in pražimo še približno 2 minuti. Dodamo lovor in majaron ter prilijemo vodo, v kateri se je kuhala velikonočna šunka. Kuhamo 15 minut. V mineštro dodamo beli fižol in grah, solimo in popramo. Kuhamo še 5 minut. V omako dodamo smetano, na kocke narezano šunko in torteline ter odstavimo. Žlico pesta zmešamo z žlico oljčnega olja, da dobimo omako, s katero bomo obogatili enolončnico. Enolončnico postrežemo, pokapamo s prelivom s pestom ter posujemo s parmezanom in nasekljanim svežim peteršiljem.
Recept je pripravila Anja Fir, objavljen je bil na portalu dobertek.com.