Zloženka po parmsko z jajčevci in pestom
SESTAVINE
- 800 g jajčevcev
- 150 g pesta
- 200 ml paradižnikove mezge
- 1 čebula
- 400 g mocarele
- drobtine
- ekstra deviško oljčno olje
- sol
Najprej očistimo jajčevce in jih zrežemo na rezine, debele pribl. 5 mm. Rezine eno poleg druge položimo v pekač, obložen s papirjem za peko, in jih začinimo z malo ekstra deviškega oljčnega olja ter soljo. Pečemo jih pri temperaturi 200 °C vsaj 20 minut. Medtem pripravimo paradižnikovo omako.
Čebulo sesekljamo in popražimo na olju, nato dodamo paradižnik. Posolimo in popopramo. Kuhamo tako dolgo, da dobimo omako.
Vzamemo srednje velik pekač. Po dnu pekača posujemo drobtine in položimo tanko plast jajčevcev, pri čemer pazimo, da se rezine ne prekrivajo. Prekrijemo s paradižnikovo omako in dodamo pesto. Dodamo drobno naribano mocarelo.
Postopek ponavljamo, dokler ne porabimo vseh sestavin. Zadnjo plast zaključimo z mocarelo in drobtinami, da bo med peko nastala okusna in hrustljava skorjica.
Pečemo v pečici pri 200 °C še 20 minut, zadnjih nekaj minut vklopimo funkcijo žara za gratiniranje.
Nato zloženko vzamemo iz pečice in dodamo še nekaj lističev bazilike. Še toplo postrežemo in pojemo.