Vinorodna dežela Toskana je najbolj poznana vinorodna dežela Italije, predvsem po zaslugi prekrasne pokrajine in vina chianti. Toskana meji na severu z deželo Emilija – Romanja, na jugu z Lacijem, na vzhodu z Umbrijo ter na zahodu z Ligurijo in Tirenskim morjem. Poleg chiantija je Toskana znana po odličnih vinih, kot sta brunello di montalcino in vino nobile di montepulciano, ter po tako imenovanih supertoskancih (z označbo namizna vina zaradi uporabe nepriporočenih sort, kot so cabernet sauvignon, cabernet franc, syrah, merlot). Ta vina so dosegla svetovno slavo. Večina rdečih vin, razen delno chiantija in brunella, so zvrsti iz sort sangiovese, canaiolo nero, cabarnet sauvignon in merlot. Med belimi pa prevladujejo zvrsti iz sort trebbiano, malvazija in vermentino. Posebnosti so desertna likerska vina “vin santo”, izdelana po posebnem postopku ob obvezni oksidaciji, ki se hranijo dolgo let na podstrešjih ob velikih temperaturnih nihanjih, preden jih ustekleničijo.
Vino je značilne rubinasto rdeče barve z granatnimi odtenki. Vonj spominja na jagodičevje, zrele češnje ter na nežne note začimb, cedre in likviricije. V ustih deluje precej sveže, polno, bogato, mehko. Karakterna kislina Sangiovesa se lepo prepleta z žametnimi tanini, kar pospremi v srednje dolg pookus.
8% vol.
16-18°C
Hladni suhomesnati narezki, zreli trdi siri, jedi, ki vsebujejo rdeče meso, s preprostejšimi omakami.