Vinorodni okoliš Vipavska dolina je eden izmed štirih okolišev vinorodne dežele Primorske. Razprostira se med hribovjem Nanos na vzhodu ter Krasom in Trnovskim gozdom severno in južno. Na zahodu je odprt proti Furlanski nižini in je s tem deležen ugodnega mediteranskega vpliva. Zasajenih je okoli 2.100 ha vinogradov z nadmorsko višino med 45 in 300 metri. Za Vipavsko dolino so značilna vina s prefinjeno elegantno cvetlico. Vina so po okusu harmonična, sadna in elegantna. Bele sorte, ki so po večini nasajene v tem okolišu, so: zelen, pinela, sauvignon, chardonnay, rebula, laški rizling, malvazija, sivi pinot, rumeni muškat, rdeče sorte pa so: merlot, barbera, cabarnet sauvignon, cabarnet franc in druge, manj zastopane. Poleg sortnih vin lahko okušamo tudi bele in rdeče zvrsti.
Vino je globoke rubinasto rdeče barve s škrlatnimi odtenki. Vonj spominja na zrele gozdne sadeže, drobne črne češnje, kuhane slive. Najdemo tudi vonj po kavi, tobaku, lesu in po začimbah. Okus je intenziven, s taninskim profilom in zajetno mero svežine. Uravnoteženo z daljšim zatonom. Vino potrebuje nekaj časa, da se prezrači, da lahko odkrije ves potencial.
13,5% vol.
16-19°C
Stejk na žaru (lahko tudi suho zorjeno meso), divjačina z omakami intenzivnejšega okusa; starani zreli siri.